ponedeljek, 24. december 2018

POHAN PŠANC, FRANCOSKA SOLATA, SARMA ALI INTERNACIONALNE ŽELODČNE TEŽAVE



No, pa je prišel čas ocvrtega piščanca po dunajsko, francoske solate, srbske sarme in slovenske potice.

Ta mednarodna kulinarična zmešnjava kraljuje na naših mizah že odkar se zavedam svojega obstoja.

V  novejšem času pa so se naše mize obogatile še s pokrajinskimi kulinaričnimi značilnostmi kot sta kraški pršut in prekmurska gibanica ob sodelovanju dolenjskega cvička, kraškega terana in neprekosljivega rumenega muškata iz prleških goric.

Priznam, da me že ta internacionalna namizna zmeda vsako leto toliko uniči, da se razreševanja slovenskih pokrajinskih »problemov« največkrat niti ne lotim.

Razreševanje tozadevnih internacionalnih težav je res hudo naporno delo.

Začne se z božično večerjo in nadaljuje na novoletni večer.

Po celodnevnem kuhanju, pečenju in nenehnemu pritoževanju nad vsem in vsakim, ki si drzne prestopiti prag »posvečenega« kuhinjskega delovnega okolja vrle gospodinje, se začnejo kopičiti ogromne količine vabljive, mastne in kalorične hrane, ki bodo na božični in novoletni  večer večini družinskih članov »ustavile« prebavo in povzročile »neizmerno trpljenje« v preostanku praznične noči in še nekaj dni za tem.

Če dobro premislimo,  je zadeva iz zgodovinskega vidika nekako logična.

Piščanec po dunajsko je Avstrijec. Francoska solata pa Francozinja.

Če gremo v zgodovino je bila Marija Antoaneta, rojena kot habsburška nadvojvodinja, poročena z Ludvikom XVI.. In tako je  postala kraljica Francije. V letu 1793, v času francoske revolucije,  je bila usmrčena z giljotino. V nadaljevanju je Francoska republika Avstriji napovedala vojno in se je začelo. Enkrat zmaga en, enkrat drugi itd.

Če smiselno  povežemo ta zgodovinska dejstva z našo dunajsko - francosko - piščančje - solatno navezo, ni variante, da bi bil v želodcu mir.

Nenehno vojskovanje med oljem iz pohanja in majonezo iz solate, povzroča stalne notranje spopade, ki se izmenjujejo z glasnimi trebušnimi zvoki (nekaj med zavijanjem hudega vetra in trobljenjem trobente ob začetku vojaškega napada), občasnimi glasnimi bojnimi poki z zunanjim efektom, ki se ga »razveselijo« nosne čutnice in seveda glavobolom, ki se kot na vrtiljaku izmenjuje s slabostjo in vrtoglavico.

V ta notranji avstrijsko-francoski spor se obvezno vmeša še »nežna slovanska duša« v obliki kalorične orehove potice in ni ga junaka, ki bi brez »jamranja« preživel ta mednarodni spopad.

Potem se začnejo »sanacijski ukrepi«, da se kolektivne internacionalne želodčne težave vsaj nekoliko ublažijo.

Pade komanda: »Zdaj pa bi bilo dobro, da gremo malo na zrak, na en kratek sprehod, da se hrana malo poleže«. Ob vsesplošnem negodovanju, iskanju toplih oblačil in čevljev pri katerih se (iz »varnostnih razlogov«) pri obuvanju ni potrebno skloniti in zavezovati vezalk, v gosjem redu odcapljamo na »takozvani« sprehod za pospešitev mednarodnih pogajanj (beri:peristaltike).

Po 15, 20 minutah - vrnitev v toplino doma.

Zdaj so na vrsti pokrajinske kulinarične dobrote. Miza polna kraškega pršuta, sira (od lokalnega kmeta), domačih vloženih kumaric, domačega kruha in  prekmurske gibanice. Zraven se prileže kozarček rujnega iz ene od pokrajin (samo za boljšo prebavo, da se razumemo) in domač jabolčni sok.

Potem se začne.

Iz internacionalnega želodčnega spora, preidemo v medpokrajinski želodčni spor, ki dokončno »zabetonira« črevesje.

A v drugi polovici noči se začne tisto pravo.

Pravi »balkanski žur« s tisto pravo, sočno, v pečici pečeno sarmo, ki ti po žilah požene kri in po »rebrih razobesi lističe kislega zelja« ter olajša vsem dobro znane želodčne meddržavne in medpokrajinske spore.

Priznam, krasna zadeva, ki zelooo olajša življenje in tako rekoč reši nadaljevanje prazničnega uživanja.

Ker smo naučeni, da je potrebno hrano pojesti do konca (saj veste, kako so nas učili tisto o »zlati ptički in črnem vranu«), se tega držimo še sedaj in sarme pospravljamo tekom celih praznikov… sarma za zajtrk, sarma za kosilo in seveda sarma za večerjo. Tudi sanja se nam o njej.

No ja, lonec je pač velik in ga je potrebno napolniti. Pa tudi pečice nima smisla prižigati, če lonec ni v celoti popolnjen, zato pač nastane te čudovite »reševalke mednarodnih sporov« toliko, da bi nahranili eno večjo vojsko sestradanih mož.

In tako pride dan, ko sarme končnoooo zmanjka in je do novih božično - novoletnih praznikov, nočemo niti videti

Tako mine leto in ko se ponovno bližajo prazniki, se začne intenzivno ogledovanje in iskanje tistih »tapravih«  skisanih zeljnih glav in veselo pričakovanje, ko bo ta srbska zadeva ponovno reševala avstrijsko-francosko-slovenski želodčni spor in olajšala naše praznične dni.

Zato dragi moji, ob vsakem »sporu« (pa naj bo to želodčni ali kakšen drugačen) potrebujemo prijatelja, ki bo pomagal pri razrešitvi problema.

Torej… PRIJATELJSTVO JE POMEMBNO IN GA JE POTREBNO VZDRŽEVATI TER OHRANITI.

Iz zgodbe lahko (čeprav le preko te kulinaričnih posebnosti) razberemo nauk:  

Prijateljstvo je najtežje razložiti. Ne naučiš se ga v šoli. Toda, če se nisi naučil pomena prijateljstva, se v življenju resnično nič nisi naučil.
(Muhammad Ali)

Želim vam PRAVE PRIJATELJE, KI VAM BODO STALI OB STRANI IN VAM LEPŠALI VSAK DAN V NOVEM LETU.
Andrej Šifrer-Za prijatelje

Ni komentarjev:

Objavite komentar