nedelja, 7. februar 2021

MAKIAVELISTIČNA »CLOACA MAXIMA« PO DOMAČE

 


 "Ne igraj te igre, raje ustvari svojo. Ni enostavno, je pa vredno. Ne vprašaj me, kako to v popolnosti storiš, ker bi lagala tebi in sebi, če bi rekla, da vem … Iščem …

A podpora celotnega vesolja je na strani pogumnih. Ko prevzameš to tveganje, skočiš v neznano in se prepustiš brez back up plana kako stopiti nazaj v tisto areno kruha in iger, ni več poti nazaj.« https://www.petraskarja.com/dajte-jim-kruha-igre/

 

Leta 2014 je občina »obnovila« čistilno napravo v Starem trgu. Naprava  je dobila okoljevarstveno dovoljenje, a le za 1950 uporabnikov (kar je takrat verjetno (?) zadostovalo).

Se pa je že takrat vedelo, da bo uporabnikov, ki jo bodo sčasoma potrebovali, več kot 3400 (kaže, da »enoglava vizija« nekoga, ki je bil za to odgovoren, takih »daljnovidnih malenkosti« pač ni vsebovala).

Zdaj pa smo prisiljeni  poslušati »modrosti« arogantna izvajanja, kako »čistilna naprava okoljevarstveno dovoljenje ima in vsi ki trdijo drugače, lažejo«.

No, pa razjasnimo to.

Seveda, okoljevarstveno dovoljenje ima, saj tega nihče ne zanika. Ampak, »za vraga«, OKOLJEVARSTVENO DOVOLJENJE IMA ZA 1950 uporabnikov in NE ZA 3500 UPORABNIKOV, ki bi se morali že lansko leto priključiti na to čistilno napravo.

Pinocchio?

Tekom nekaj let se je na to čistilno napravo, kljub okoljevarstveni omejitvi, priključilo še ca 600 uporabnikov (več kot je bilo obstoječe dovoljenje!), pa še vedno »enoglava vizija nekoga, ki je bil za to odgovoren, takih »daljnovidnih malenkosti«, pri širitvi kanalizacijskega omrežja ,  pač ni vsebovala«.

In zakaj ne?

Zato, ker je bilo prvotno (če me »zgodovinski« spomin, zaradi časovne oddaljenosti, ne vara)  predvidenih več čistilnih naprav (ena tudi v Kozariščah, česar se takratni vaški odborniki še zagotovo spominjajo), ki so tekom let (iz z nastopom funkcije dotičnega »vizionarja«) ob pripravi projekta kanalizacije, iz projekta »izginile« in so se vse kanalizacijske cevi enostavno speljale do čistilne naprave v Starem trgu.

Zdaj, ko je čas, da se v čistilni Stari trg  priključi še ostalih ca 900 duš, pa nastopi PROBLEM, saj bi bil to že skoraj dvakratnik uporabnikov, ki jih trenutno dovoljuje okoljevarstveno dovoljenje.

Ta isti »vizionar« pa že par let trmasto vztraja, da je priklop možen in so (vsekakor) drugi krivi, da to ne gre.

Ja, seveda je priklop možen.


Možno je vse.

Vprašanje je le, če  je to v skladu z obstoječim okoljevarstvenim dovoljenjem (za 1950 uporabnikov) in obstoječo kapaciteto čistilne naprave v Starem trgu.

 

OB VSEM TEM PA JE ZANIMIVO LE TO, DA SO VEDNO IN POVSOD KRIVI DRUGI, KAJ NE?

Skratka, če istočasno, ko je potekala gradnja kanalizacije po vaseh, na posodobitev  čistilne naprave v Starem trgu nebi pozabili, težav s priklopom verjetno ne bi bilo in »jokajoča vizija nekoga ne bi bila uničena«, ampak bi požela marsikateri aplavz.  In zagotovo tudi mojega.

ZDAJ PA?

Ker pa je lažje jamrati in s prstom kazati na druge, smo v nerešljivem (ali pa precej lahko rešljivem, za koga drugega) položaju.

 Odvisno s katere strani se pogleda – ali iz smeri prizadevanja za odpravo težave, ali pa iz smeri trmastega vztrajanja, da je vse v redu in se problem vidi le v iskanju krivcev za lastno nekooperativnost.


No ja, mogoče pa obstaja rešitev, saj smo spet v obdobju »vizionarskega prebliska« in je »vizija nekaterih«  tudi lasten režijski obrat za gospodarske javne službe, ki bi (očitno čudežno!) rešil vse težave s čistilno napravo in s pomanjkanjem vode v pipah, pa tudi gradilo (pardon, obnavljalo!) bi se vodovode » na isti trasi« (pardon, pa kaj bi se sekirali, če trasa ni ista) samo s soglasji (pardon, kaj ni v enem od soglasij napisan pogoj - pridobitev gradbenega dovoljenja?) Kar pa je najpomembnejše... položnice za komunalne storitve bi bile bistveno nižje (ja, s »pravljičarstvom« in  temi floskulami se hitro dobi (naivne) ljudi na svojo stran, pa čeprav so to navržene na pamet in takole »od placa«. Na obljubo o brezplačni vodi pa so ljudje, v svoji »naivnosti«, itak že pozabili, kaj ne?).

Hm, za razmislek – višje položnice so logične, če v tej občini stane meter vodovoda, ki ga gradi (pardon, obnavlja!!)  občina (in ne Komunala, da ne bo pomote!!) 1000 EUR,  ker je »obešeno«  nanj marsikaj (npr. cesta, pločnik, parkirišče in še kaj). To pa je potem osnova za obračun omrežnine  (omrežnina se mora obračunavati po »državnem » predpisu in položnico za to MORA izstavljati Komunala) in zato je posledica, da je omrežnina nenormalno visoka. To omrežnino pa mora po predpisih , v svojih položnicah, ki jih dobimo občani, zaračunavati Komunala. In kaj je »NAJLEPŠE«? Omrežnino, ki jo Komunala s položnicami dobi s strani občanov, mora potem nakazati občini in krog je sklenjen.


Evo, pa smo »našli krivca« za visoke položnice , kaj ne?

Spet je kriva Komunala, saj »nikoli-nič-krivi«, pač ne more biti »kriv« za to.

Pa čeprav Komunala, od omrežnine nima nič in je le aboniran »dežurni krivec« na katerega se »znese ljudski bes«, ko se položnice povišajo.

»Nikoli-nič-krivi« pa tako »pred ljudmi« dobi »argument«, da je nujno potrebno ustanoviti »lastni režijski obrat«, ker se bo »potem cedil med in mleko«.

Vprašanje, ki se postavlja pa je: KOMU?

Občani pa naivno »aplavdirajo tej modrosti« in brez razmisleka kaj se dogaja in »kam pes taco moli«, stresajo svoj bes na »dežurnega komunalnega krivca«, ki se v njihovih očeh kot edini izkazuje kot »tisto zlo, ki jim pošilja visoke položnice«.

Včasih človek postane kar žalosten koliko naivnosti premoremo.

Pa , »za vraga«, dajmo no malo sešteti 1+1 in povezati posamezne zadeve.

Bomo potem še tako »navdušeni nad prikazovanjem »nebes pod Snežnikom«?

 

Če verjamete v to, potem verjamete tudi v Rdečo kapico,  Sneguljčico, Dedka Mraza in še marsikatero pravljično bitje, vključno z Butalci in »cesarskim dvorom«.


Naj za tiste, ki verjamejo v pravljične like (ali se z njimi samoiniciativno poosebljajo), malo bolje razložim, kako so te NIZKE položnice (vključno s preteklo predvolilno obljubo o »brezplačnosti vode«, na katero je očitno večina ob volitvah »nasedla«, sedaj pa nanjo kar lepo pozabila), ki jih obljubljajo, zelo neprepričljiva pravljica, ki ni podkrepljena niti z eno strokovno analizo.

Takole si vrle pametne glave predstavljajo »lokalni razvoj«, ki se ga sedaj »zavira«, ker se (upravičeno)  zahteva, da se mora tudi v tej občini poslovati po predpisih:


1. Priklopilo bi se kanalizacijo za dodatnih ca 900 duš na obstoječo čistilno napravo v Starem trgu (ker mi delamo pač po svoje in pravilniki ter zakoni za nas ne veljajo – v bistvu so zato, da se nam »nagaja in se zavira lokalni razvoj«, kaj ne?) in hitro bi lahko zaradi preobremenjenosti čistilna spustila ne le "dušo", ampak vso možno "vsebino" v okolje. Skratka  sanacija ter nadgradnja bi kaj hitro lahko pomenila dodatne stroške, da o kazni, zaradi onesnaževanja okolja, niti ne govorimo. In vse te »vizionarske dogodivščine« bi se zagotovo poznale na položnicah, če je nekaterim za onesnaževanje okolja pač vseeno.


2. Glede na to, da je zadnja leta možnost dobiti pogodbo za odvoz smeti na uradno mesto, pravi mali čudež, bi se položnice zaradi odvoza smeti bog ve kam in bog ve za kakšne stroške, spet lahko (še bolj) povečale. No ja, razen, če bi smeti vozili nekam »tako, po domače«…. ajoj, pa smo spet »pri teh zoprnih zakonih«, ki so samo zato, da »zavirajo naš lokalni razvoj«, kaj ne?

3. Je pa rešitev pri težavah s smetmi tudi (mogoče je to tudi morebitno razmišljanje  »vizionarjev«), da se »njihov« režijski obrat pač ne bo ukvarjal s smetmi. Za smeti naj poskrbi kdo drug. Kdo pa???? 

4. Pa še koncesije si želijo oddajati kar »po posameznih območjih občine« – torej naj bi za eno vas »skrbel« en, za drugo pa nekdo drugi. Neverjetno … aja, saj res, če se opozori, da to ni prav, se »zavira razvoj občine« in počne »packarije«. Priznam, da me prav »ima«, da bi  na občinskem svet za tole neumnost dvignila roko ZA, da bodo »lokalne pametne glave« potem na »lastni koži in v lastnih denarnicah, s strani svojih ikon, v polni meri »občutile kaj je to »lokalni razvoj in packarija«.

5. In vodovodne cevi, ki puščajo, bo treba v vsakem primeru popraviti, stroški bodo v vsakem primeru pomenili višje položnice. Saj res, v primeru, če si naredijo »lastni režijski obrat« očitno to ne bo potrebno, ker bi se cevi potem same popravljale (hm, ja, mogoče, ko se bo v njih nabralo dovolj apnenca!!) in položnice bi bile še nižje (saj je vprašanje koliko vode bi sploh dobili do pip), a ne?

6. Ko bi bilo potrebno narediti celotno infrastrukturo (stavbe, stroje, vozni park...), za delovanje režijskega obrata (aja, saj res, saj bi imeli »zunanje« izvajalce), bi se položnice (čudežno) še dodatno zmanjšale, a ne? Aja, saj res, saj bi »lokalnim (»domačim«) podjetjem« dali koncesijo za vsako vas posebej. Kolikor bi pač zmogli »obdelati«. Je tako mišljeno?

  

Ampak režijski obrat bi imeli pa lasten, pa naj stane kolikor hoče.

Vse skupaj je potrebno »racionalizirati in poceniti«, pa naj nas občane to »stane kolikor hoče«.

No, šalo na stran.

Glede na to, da "smo itak majhna občina in nam ni potrebno upoštevati vseh zakonov" (zakoni so seveda zato, da »se nas zajebava«, kaj ne?), me resno skrbi, kaj se bo dolgoročno  iz vsega tega izcimilo. 

Tako kot je »vizionarsko zastavljeno« sedaj, zagotovo nič dobrega.

Režijski obrat mogoče celo ne bi bil tako zgrešen in mu v osnovi niti ne nasprotujem, vendar brez analiz stanja, brez kakršnega koli poslovnega načrta, ko  se sedaj dejansko ne ve, kolikšni bi sploh  bili stroški, brez ustreznega kadra (ki ga sedaj, roko na srce, na občini ni!!), se bojim, da bi se »obljubljene nizke položnice« pravljično in čudežno zviševale, mi pa bi se, »kot žabe v loncu počasi kuhali«. In, ko bi to končno dojeli kaj so nam skuhali »bi bili že brezizhodno »kuhani in pečeni« v dani situaciji.

»Kuharji« pa bodo takrat itak že daleč proč od »občinskih zadev« in se bodo, kot vedno,  le še »nedolžno« in »vedno-nič-krivo« smehljali in v ozadju »požigali nepoučene ljudske strasti« proti vsem tistim, ki bodo poskušali situacijo reševati.


Pa naj zaključim:

NISEM PROTI RAZVOJU IN NADVSE SI  ŽELIM, DA BI NAŠA DOLINA PONOVNO ZACVETELA IN SE VRNILA V ČASE RAZVOJA IN POZITIVNE ENERGIJE MED LJUDMI.

AMPAK PRISTOPI IN DEJANJA NAŠIH TRENUTNIH »VIZIONARJEV«, ŽAL TEGA V TEM TRENUTKU NE OMOGOČAJO. 

VSE KAR SE ZADNJE ČASE POČNE, JE LE  PREMIŠLJEN »JOKAJOČ IN JAMRAJOČ« TEATER »KRUHA IN IGER«.

 

»Dajte jim kruha in iger je veljalo nekdaj, dajte jim kruha in iger velja danes. Ravno toliko, da ljudje niso lačni (in hkrati ne preveč siti, saj lačen bo naredil vse za kos kruha), in ravno toliko zabave, da se ne uprejo delu (tik pred uporom jim naredi zabavo in v opitosti brez meja pozabijo na nezadovoljstvo). V zabavi častijo stvaritelja te zabave, v čemer čaščenju ne zaznajo, da je to le enostaven trik pomiritve potencialnega upora. Do naslednjega kosa kruha, do naslednje igre …«

(Peter Škarja, “Dajte jim kruha in iger!”)

POSLEDICE PA OČITNO NE SKRBIJO NIKOGAR (ALI ZELO MALO POSAMEZNIKOV).

IN ŠE ENKRAT,  RES ME MIKA, DA Z DVIGOM ROKE, ENKRAT VSEM TEM »ZGREŠENIM ENOGLAVNIM VIZIJAM PRITRDIM«, DA »OBOŽEVALCI TEH VIZIONARJEV« V SVOJIH DENARNICAH  OSEBNO DOBRO OBČUTIJO »KRIVO VERO«, KI JO TAKO SRDITO »ZAGOVARJAJO«.

SAMO TO BI JIH IZUČILO!

Priznam, da sem že večkrat pomislila na to. A sem se potem vedno »ustavila«, saj nimam srca, da kaj takšnega storim vsem tistim, ki razmišljajo s svojo glavo in iskreno (brez osebnih pričakovanj in interesov), želijo iskreno nekaj storiti za skupno dobro, za skupni razvoj in za skupni blagor naše skupnosti.

 

Dajte jim kruha in iger je vedno veljalo in delovalo. Dajte jim kruha in iger velja tudi danes. Le dejanska hrana simbolike kruha in dejanske igre se spreminjajo, igralci menjajo, vodstvo vedno bolj skriva v ozadje, žrtve pa manj očitne.

(Peter Škarja, “Dajte jim kruha in iger!”)

Notranjska: RIMLJANI V NAŠIH KRAJIH

https://www.youtube.com/watch?v=K13BEOGvkBo

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar