ponedeljek, 28. oktober 2019

LEPO JE V NAŠEM »KRALJESTVU NA BETAJNOVI« BITI MLAD (beri: OBČINSKI SVETNIK)Lokalno nebo je prekrito z zvezdami … zvezdami in zvezdicami, ki žarijo, utripajo, ugašajo in izginjajo v noč. Problem nastane, če si majčkena »zvezdica« zaželi postati »zvezda Severnica«.

Zvezdica Zaspanka (Frane Milčinski - Ježek)

»  … novice, novice. Kaj je novega, je kaj novega? O pač, pač, na zemlji je nekaj narobe. Kaj, kako, zakaj? Ne vem zakaj, ne vem kako! Kaj je narobe tamkaj? Poslušajte torej … letel sem nizko, nizko, tik nad zemljo, toliko, da nisem s svojim ognjenim repom dimnikov omedel. In ko sem letel nizko, nizko tik nad zemljo sem videl tole: otroci ne spe, jokajo, jokajo in ne morejo spati. Mamice jim dajejo kamilice in kumino, a otroci jokajo kar naprej. Jokajo, jokajo in ne morejo spati in vsi gledajo nekam gor v nebo. … Kuku, sem že tu. … Ooo, ti domišljavost domišljava, s Severnico se primerja. Pa taka smrklja, stara komaj 3 milijone let. Sram te bodi. … na zemlji se pa potem vseh sort komedije godijo.«
Zvezdica Zaspanka.

Minil je še en praznik. 19. oktober, praznik Občine Loška dolina. No ja, za večino iskreno prazničen. Kot vedno!

Posamezniki pa
»Jokajo, jokajo in ne morejo spati in vsi gledajo nekam gor v nebo.«

Ko vse skupaj človek premisli in ko takšnim niti mamine »kamilice in kumina« ne pomagajo … enostavno ne najdeš razumske rešitve kaj storiti. Ko si za vrhunec primoran poslušati še monotono, s trpečim izrazom obraza, moralno »poučujoče« retorično izvajanje v slogu »zvezdice Zaspanke« v soju odrskih luči, ti postane marsikaj jasno. V bistvu ne postane samo jasno, ampak tudi precej nerodno, če je  (kot je bilo) to izvajanje deležno precej pomenljivih nasmehov in tudi pikrih pripomb v času poznejšega družabnega srečanja.

Tudi ob takšnih dejanjih postaja vse bolj jasno zakaj »domače mlade lastovke letijo v svet in se redko vračajo v domače gnezdo«.

Ja, lastovka
»Kmečka lastovka je že stoletja ptica, ki jo ljudje po vsej Evropi spomladi najbolj pričakujejo. S svojo zgodnjo vrnitvijo namreč naznanja ponovni prihod pomladi in s tem toplejšo polovico leta. Kmečka lastovka je vrsta, ki je z gnezditvijo močno vezana na človeka in njegova prebivališča. Gnezdi namreč v vaseh in mestih, predvsem v hlevih in gospodarskih poslopjih. Pri nas je splošno razširjena gnezdilka.« (http://ptice.si/ptice-in-ljudje/ptice-slovenije/lastovke/)

In kaj je še posebej zanimivo? Skoraj polovica parov se vrača vsako leto nazaj, domov, v isto gnezdo.

V gnezdo, kjer jim je lepo in so dobri pogoji, da njihova družina preživi.

» Indeks ISSO 2019: razvojno uspešni kraji – na lestvico 100 občin z najboljšim razvojnim položajem se uvrščajo: Cerknica na 21 mesto, Logatec na 24, Postojna na 25 mesto, Pivka na 30 mesto in Bloke na 75 mesto. Seveda, če izpostavimo le nam sorodne, sosedske občine. 
Indeks razvitosti združuje "statične" kazalnike, torej kazalnike, ki merijo doseženo raven razvoja na nekem področju. Takšnih kazalnikov je v analizi ISSO 32 - torej dobra polovica od skupaj 61 kazalnikov. Preostali kazalniki analize prikazujejo dinamiko razvoja in merljive razvojne aktivnosti. Analiza tako prikazuje celovito razvojno stanje in združuje doseženi razvoj z dinamiko in aktivnostmi.« http://www.zlatikamen.si/clanki/lestvice/indeks-isso-2019-razvojno-uspesni-kraji/
In kje je Loška dolina? Med 103 uvrščenimi je ni!

»Najbolj razvite občine Slovenije - Kaj odlikuje te občine? Visoka stopnja doseženega razvoja na različnih področjih od življenjskega standarda, prek razvitega gospodarstva, pa do socialne kohezije in varovanja okolja. Analiza združuje 32 kazalnikov z vseh osmih področij, ki jih sicer pokriva sistem ISSO. Nekaj kazalnikov, ki merijo blaginjo in stopnjo gospodarskega razvoja, ima dodatno utež.« http://www.zlatikamen.si/clanki/lestvice/najbolj-razvite-obcine-slovenije/

In spet izpostavimo le nam sorodne in uspešne sosedske občine.

Visoka stopnja razvitosti: 14. mesto - Logatec  (indeks razvitosti 58,87), 24. mesto – Postojna (indeks razvitosti 57,36) in  34. mesto – Cerknica (indeks razvitosti 55,89).

Nadpovprečna stopnja razvitosti: 52. mesto- Pivka (indeks razvitosti 53,18)

Povprečna razvitost: 102. mesto – Bloke (indeks razvitosti 48,06)

In kje je Loška dolina?
Na 122. mestu, povprečno razvita, indeks razvitosti 45,35.

O preboju turizma in povečevanju števila nočitev v naši občini lahko le sanjamo in o tem sploh ne moremo govoriti, saj naše občine na letvici sploh ni. http://www.zlatikamen.si/clanki/lestvice/iscemo-preboj-turizem/

In še veliko tega bi se lahko izpostavilo, izhajajoč že iz teh podatkov, pa je jasno zakaj

»domače lastovke zapuščajo domače gnezdo in se ne vračajo.«

In »poročni certifikat ISSO Zlati kamen 2017«, ki ga je Loška dolina v letu 2017 dobila, ker je po »metodologiji ISSO dosegla standard občine dobrega življenja na določenih področjih«, v bistvu ne pomeni nič.

Oziroma se je za vprašati, kaj pravzaprav pomeni »standard občine dobrega življenja na določenih področjih«.

Ali morebiti ne manjka še zaključek obrazložitve z besedami » … za posameznike«?

Saj priznanja ne gre dajati v nič, le razložiti (in razumeti!?) ga je zelo težko, ker tega med občani nekako ni občutiti. Vsaj ne v tolikšni meri, da temu pritiče certifikat.

Če se samo nekoliko pobrskamo po »zgodovini« delovanja naše občine, lahko ugotavljamo marsikaj.
Na primer telekomunikacije.

Že v letu 2003, konkretno 16. 10. 2003, sem (mogoče za tisti čas preveč daljnovidno) dala pisni PREDLOG KOMISIJI ZA TELEKOMUNIKACIJE za preučitev možnosti uporabe nove komunikacijske tehnologije v Loški dolini.

 Takratni član iz vrst desne opcije odgovori »da gre za ADSL in da je optični kabel zdaj v Loški dolini« (kot po nekakšnem nepisanem pravilu, se tudi sedaj ni veliko spremenilo)

IN TAKO so minevala leta …. in leta …in leta …. v bistvu je minilo 13 let… pa saj je vendarle »optični kabel v Loški dolini«, kaj ne?

In 13. 10. 2016 se zgodi vprašanje enega od članov občinskega sveta »če bo poleg kanalizacije potekala tudi gradnja optičnega omrežja«. ŽUPAN pritrdi in pove, da »bo izvajalec sodeloval s podjetjem Telekom in bo omenjeno omrežje vzpostavljeno

MEDKLIC: Pa kaj za vraga sem že daljnega leta 2003 (tj. pred 13 leti) spraševala in kaj pravzaprav mi (nam) je bilo odgovorjeno?

Leta spet tečejo in znajdemo se v juliju 2019, ko v občinskem glasilu župan »ponosno« zapiše naslednje:
»Posebej pa bi tokrat rad izpostavil gradnjo oziroma širitev optičnega omrežja v občini Loška dolina, ki sem ga pozabil omeniti že v prejšnjih izdajah Obrha. Prav je, da pohvalim družbo Telekom Slovenije, ki je razumela potrebe naših občanov ter pristopila k izgradnji, malo tudi z mojo pomočjo in z veliko zavzetostjo Franja Bukovca, ter vsem dvomljivcem dokazala, da so še podjetja in posamezniki, ki dano obljubo držijo. Najbolj pomembno pa je dejstvo, da se šele sedaj lahko pogovarjamo o odpiranju občine v svet, kajti dobre komunikacije so za to osnovni predpogoj.«

Super za to razsvetljensko spoznanje, »da se lahko pogovarjamo o odpiranju občine v svet« in da so »dobre komunikacije osnovni predpogoj«.

A za to »razsvetljenje« je bilo potrebnih celih 16 let, kolikor je preteklo od moje pobude v letu 2003?
Pa še MEDKLIC: Odpiranje v svet ne poteka samo po Telekomovem optičnem kablu. So tudi druge informacijske poti in ustrezna komunikacija predstavnikov občine s »predstavniki iz sveta«. In tudi, da prispevke iz našega kraja lahko berejo v Ilirski Bistrici (ki jo izpostavljam, ker je bila v eni preteklih sej izpostavljena s strani župana), je odpiranje v svet. Kajneda?

Skratka, očitno smo v fazi, ko župan čuti potrebo, da se zahvali »zavzetosti posameznika«, da je Telekom pričel s polaganje optike v naši občini, in seveda ne pozabi omeniti tudi svoj tozadevni doprinos, ki ga definira v »malo njegove pomoči«.

Ne pove pa se, da to isto zgodbo v tem času po občini pelje tudi podjetje T2. In glej ga zlomka, zanimivo. Pa čisto nobene »zavzetosti posameznika« ni bilo potrebno niti »tudi malo ne županove pomoči« ni bilo potrebne. Kot se sliši po koluarjih, je ni bilo niti volje nuditi.

Pa še nekaj se pozablja omeniti. Pozablja se omeniti, da je med strateškimi usmeritvami Telekoma tudi ohranjanje vrhunskega omrežja, zato po njihovi strategiji do vlaganj v omrežje po državi prihaja, pa najsi zvezdice na »lokalnem vesoljnem nebu« zavzeto ali pa z malo pomoči žarijo, ali pa ugašajo v svoji nemoči.  Zadeve potekajo tako ali drugače.

Občani pa se sedaj soočamo s podpisovanjem soglasij za prekopavanje svojih zemljišč, ki jih s vso prizadevnostjo, za isto zgodbo (napeljevanje optike), pobirata obe družbi, Telekom in T2.

In ravno zaradi vse te zmede s katero se soočamo vsi po vrsti, občani in obe družbi, sem 3. 10. 2019 (izhajajoč iz zapisa župana v občinskem glasilu v katerem se je pohvalil, da je »Telekom, malo tudi z njegovo pomočjo« pristopil k polaganju optike),  na seji občinskega sveta župana vprašala, »kaj se vendarle dogaja na terenu in kako naj občani postopamo glede vseh teh soglasij.«

In veste kaj je bil odgovor župana?  DA Z OPTIKO OBČINA NIMA NIČ!

Pa razumi kdor more. Najprej se nekdo hvali s »svojim doprinosom v predmetni zadevi« in se zahvaljuje posamezniku » za zavzetost« (čeprav ni jasno pri čem), potem pa javno pove, da OBČINA S TEM NIMA NIČ. 

V nadaljnjih letih, ko bo ta zmeda zaključena, lahko pričakujemo zapise v smislu »SMO SI PRIZADEVALI, SMO UREDILI, SMO NAREDILI«. No ja, dopuščam možnost, da bodo morebiti  takrat ti zapisi napisani v ednini. Kaj se ve.

Kako že navaja »poročni certifikat ISSO Zlati kamen 2017«?  Občina je po »metodologiji ISSO dosegla standard občine dobrega življenja na določenih področjih«?

Pa še malo  pobrskamo po »zgodovini« delovanja naše občine. In tako pridemo do problematike  ZVERI.

Pisalo se je leto 2005, natančneje 24. 3. 2005.

Za to sejo sem pripravila in predstavila članom občinskega sveta gradivo na temo problematike povečevanja števila zveri v našem okolju.

Ja, v letu 2005 – tema: PROBLEMATIKA POVEČEVANJA ŠTEVILA ZVERI V NAŠEM OKOLJU.

V gradivu sem predlagala tudi, da občinski svet sprejme dva sklepa, ki se ju posreduje pristojnim službam z namenom, da se jih opozori na dejstva v povezavi z zvermi. In se jih pozove na prevetritev njihovih podatkov in informacij ter posledično v sprejem ustreznih strategij upravljanja, da zadeva nebi eskalirala v neobvladljive razsežnosti. Na tej seji občinskega sveta je bil prisoten tudi takratni državni svetnik, ki je obljubil maksimalno pomoč in angažiranje pri prenosu informacij iz našega lokalnega nivoja do pristojnih služb. Predlagal je celo posredovanje omenjenih gradiv Ministrstvu za okolje in Agenciji za okolje.

In kaj se je zgodilo na občinskem svetu? Član občinskega sveta, ki je postal občinski svetnik na listi SDS (stranko pišem izključno zato, ker ne želim operirati z imeni, je pa vse napisano v zapisnikih sej občinskega sveta), je o gradivu, ki sem ga predložila, razpravljal in predlaganima sklepoma oporekal z besedami, »da v občini že vemo kako pristopiti k rešitvi.« Bilo je še nekaj razprave, a nič konkretnega. In tudi sprejetega ni bilo nič takšnega, kar bi lahko prispevalo k rešitvi problema že v času, ko so se začele zaznavati drastične spremembe v populaciji zveri na našem območju.

IN TAKO so minevala leta … in leta … in leta … v bistvu je minilo 11 let … občasno je v okolju prišlo do srečanja z medvedom … občasno se je videlo nekaj volkov … ukinila so se mrhovišča … število medvedov je naraščalo … število volkov (in tropov) se je povečevalo …

Aprila 2015 (11 let od moje prve razprave na to temo) na seji občinskega sveta vseeno izpostavim oz. podam predlog , da bi »komunala omogočila občanom nakup (seveda na obroke) ti. medvedovarnih kompostnikov«, da tudi na takšen način ravnamo »samozaščitno« in z ostanki hrane ne privabljamo teh živali v bližino svojih bivališč.

In rezultat.
Nič.

No ja, razen poduka ene od članic občinskega sveta (ki je bila izvoljena na listi katere nosilec je bil župan), ki je povedala v smislu, da »naj živimo skromneje, naj racionalno uporabljamo hrano in tudi odpadkov ne bo in ne bo česa odlagati na kompost. In da tako to počne tudi ona sama.«

No, pa še nekaj porogljivih nasmehov v smislu »kaj se pa ta gre zdaj s temi kompostniki«, sem bila deležna.

Pa nič zato, saj sem potrditev, da imam glede tega prav, dobila v letošnjem letu.

Težko je verjeti, da je občinska oblast (poslušajte to!) postavila »medvedovarne kompostnike pri osnovni šoli« (sicer je lokacija postavitve skrajno neposrečena in neprimerna) in še celo (če me spomin ne vara) so jih 10 celo ponujali občanom, menda v okviru projekta v sodelovanju z Biotehniško fakulteto.

V prvi polovici leta 2019 pa se zgodi medijski pogrom nad zvermi. Žrtve tega pogroma so tako domače živali kot kmetje in zveri. In pazite, župan spiše srce parajoče pismo o napadih zveri na kokoši itd. s pozivi za pogrom nad zvermi. Na uradni občinski strani se pojavi celo pozivanje (obvestila) na protestne shode proti zverem. V juliju 2019 se župan udeleži srečanja (v sosednji občini) s predstavniki ministrstva za kmetijstvo (ministrico in njenim državnim sekretarjem) in isti dan, čez par ur, v intervjuju na lokalni TV ta isti župan zavzeto zatrjuje (celo večkrat), da »ravno prihaja iz srečanja z ministrico za okolje (???)« …. potem se zgodijo počitnice in »saga o zvereh« je utonila v pozabo.

Pa naj ob tej priložnosti vprašam, kaj je v vsem tem času župan storil v smislu ozaveščanja za sobivanje z življem na tem območju, v smislu pomoči kmetom pri pridobivanju nepovratni sredstev za postavljanje zaščite pred zvermi? 

Po meni dostopnih informacijah,  NIČ! Pozivanje k protestom »proti zverem« pač ni tisto, kar občani od »lokalnega dvora« pričakujemo.

A, če se ne zna, se pač ne zna. In se počne, kar se razume. Nič ne pomaga zavijanje z očmi, ko kaj predlagam ali opozorim, saj se čez čas, na mojo iskreno žalost, vedno izkaže, kako prav sem imela. Pa bi včasih raje videla, da se motim. A se žal, zaenkrat, še nisem.

Kako že navaja »poročni certifikat ISSO Zlati kamen 2017«?  Občina je po »metodologiji ISSO dosegla standard občine dobrega življenja na določenih področjih«?

Naj si dovolim nadaljevati še z enim primerom samosvojosti in trmoglavega vztrajanja na nečem, na kar so bili na »lokalnem dvoru« že v startu opozorjeni, da ne bo šlo po njihovih (tihih) željah.
Odlok o pogrebno pokopališki službi - dogaja se v januarju in februarju 2015.

Osnutek odloka predložen na sejo, poteka razprava, predlogi, kako odlok  popraviti, spremeniti …
Druga obravnava 19. 2. 2015. Ugotovim, da predlogi iz prve obravnave niso ne obrazloženi, ne upoštevni. Pripravim veliko število amandmajev k odloku. Med drugim tudi ločitev pogrebne (ki sodi med tržno dejavnost) in pokopališke službe (ki sodi med obvezne gospodarske javne službe).

Opozorila sem tudi, da je parlamentu v sprejemanju nov ti. »pogrebni zakon« in bi veljalo morebiti tudi počakati s sprejemanjem odloka.  

Odgovor, ki sem ga na seji dobila s strani občinske uslužbenke, je bil »nadvse poučen«, saj je povedala, »da je pogrebna in pokopališka dejavnost gospodarska služba, ki je ni mogoče zagotoviti na trgu« in še »da so klicali na ministrstvo in da ni res, da je v sprejemanju nov zakon.«

Odlok o pogrebno pokopališki službi je občinski svet z večino glasov potem izglasoval.

IN NADALJEVANJE….

V parlamentu je bil  v letu 2015 sprejet nov »pogrebni zakon«, ki velja od 1. 1. 2016.  Zakon je določil 1-letni prehodni rok (torej do 1. 1. 2017), da občine sprejmejo nove odloke. Zakon je tudi LOČIL pogrebno in pokopališko dejavnost (kar sem predlagala pri našem odloku in me je občinska uslužbenka podučila, da to ni mogoče). Poleg tega je določil 10-letno prehodno obdobje za vzpostavitev 24-urne dežurne pogrebne službe.

In »najlepše od vsega« … naš odlok do 1. 1. 2017 ni bil usklajen z določili zakona, zato se upravičeno sprašujemo na podlagi katerega predpisa se od 1. 1. 2017 občanom sploh še izstavljajo letne položnice za plačilo grobarine??

In ko sem na zadnji seji občinskega sveta opozorila na dejstvo, »da imamo odlok, ki ga v resnici nimamo več« in na podlagi česa se sploh izstavljajo položnice, sem s strani župana dobila pojasnilo »BODO PREVERILI, ČE TO DRŽI«.

Po vsem tem lahko le zgroženo ugotavljam, da očitno »v cesarskem dvoru« ni nihče opazil, da je že od 1. 1. 2016 v veljavi nov »pogrebni zakon«.

Aja, saj res.

Saj so v začetku leta 2015 »klicali na ministrstvo« in dobili informacijo, da »novega zakona o pogrebni dejavnosti ni v sprejemanju«. Potem pa lahko mirno živiš naprej svoje mirno življenje v »kuhinjskem polšjem duplu cesarskega dvora«?

Ja, pa tudi »dobra komunikacija« je očitno precej šepala, saj je župan julija 2019 v občinskem glasilu napisal: »Najbolj pomembno pa je dejstvo, da se šele sedaj lahko pogovarjamo o odpiranju občine v svet, kajti dobre komunikacije so za to osnovni predpogoj.«

Jim bo, glede na županovo »pojasnilo«, verjetno potrebno kar »spregledati« tale 3 in pol letni »komunikacijski mrk«. Če ne, pa vsaj zahtevati podrobno obrazložitev (ali pa vračilo zneskov) na podlagi katerega predpisa smo od 1. 1. 2017 sploh dobivali izstavljene položnice za grobarine.

Kako že navaja »poročni certifikat ISSO Zlati kamen 2017«?  Občina je po »metodologiji ISSO dosegla standard občine dobrega življenja na določenih področjih«?

IN TAKO so minevala leta ... in leta … in leta ... v bistvu je minilo 9 let … in pristali smo 
na 122. mestu, povprečno razvita občina, indeks razvitosti 45,35.

In vedno bolj postaja jasno zakaj
»domače lastovke zapuščajo domače gnezdo in se ne vračajo.«

Minil je še en praznik, 19. oktober, praznik Občine Loška dolina. No ja, za večino iskreno prazničen.
Kot vedno!

»Kaj je novega, je kaj novega? O pač, pač, na zemlji je nekaj narobe. Kaj, kako, zakaj? Ne vem zakaj, ne vem kako! … Kaj je narobe tamkaj?...«

Problem nastane, če si majčkena »zvezdica« zaželi postati »zvezda Severnica«.

»... in vsako noč, prej ali slej, privesla na nebo boter Mesec. Ej, to je važna oseba, tale mesec. …. Vsako noč jih znova prešteje, vsako noč se spet prepriča, ali je vsaka zvezda tamkaj, kamor sodi, ali so prišle vse v službo, ali nemara katera ne manjka, ali so se v redu počesale in si lepo umile svoja svetla lica, ki se blešče sem dol na Zemljo. Za vse to mora skrbeti boter Mesec……« http://imss.dz-rs.si/imis/1dd252cab6351b961f44.pdf

Bolje naredi malo na pravi način, kot veliko stvar slabo.
[SOKRAT]

V središču drame Kralj na Betajnovi (1901)
je fabrikant, mogo­tec in kandidat
za poslanca Jožef Kantor…….


In zdaj za popravo razpoloženja

Zmelkoow - Klub ljudi z resnimi problemi

Ni komentarjev:

Objavite komentar